7 راهکار مفید برای افزایش عزت نفس

7 راهکار مفید برای افزایش عزت نفس

”خودتان را باور کنید“ این پیامی است که دائما ‌‌‌در زندگی‌ با‌ آن روبه‌رو می‌شویم، در کتاب‌ها، برنامه‌های‌ تلویزیونی، افسانه‌های رایج و... به ما گفته می‌شود اگر به خودمان ایمان داشته باشیم می‌توانیم هرکاری را انجام دهیم، البته می‌دانیم که این باور، نادرست است زیرا نمی‌توان به سادگی و تنها با داشتن اعتماد نسبت به بدست آوردن چیزی، آن را از‌ آن‌خود کنیم. با این وجود شنیده‌ایم افرادی که از عزت نفس بالا برخوردارند و خود را همانگونه که هستند پذیرفته‌اند، نسبت به افرادی که این پذیرش را ندارند، از میزان موفقیت بالاتری برخوردار هستند.

 

عزت نفس چیست ؟

عزت نفس (self esteem) واژه‌ای متفاوت با اعتماد به نفس (self-confidence) است، اگر در کاری مهارت بالایی به دست آورید، موجب بالا رفتن اعتماد به نفس شما می‌شود، ولی در صورتی که خودتان این مهارت‌ها و توانایی‌ها را قبول نداشته باشید و برای خودتان ارزش قائل نشوید، به معنای این است که شما عزت نفس کافی ندارید. در حقیقت اعتماد به نفس در مورد اعتماد شما به خودتان و توانایی‌های شما در مقابله با چالش‌ها و حل‌ مشکلات و تعامل با جهان است. می‌توان گفت اعتماد به نفس بیشتر حاصل موفقیت‌های شما در دنیای‌ خارج می‌باشد و در واقع اعتماد به نفس میوه درخت عزت نفس است و موضوع مهمی در مسیر موفقیت و ارتقای فردی می‌باشد. اما به سوال عزت نفس چیست می‌توان اینگونه پاسخ داد که عزت نفس مربوط به حس‌ ارزشمندی‌ درونی شماست، یعنی فرد چه باوری نسبت به توانایی انجام کارهای خود دارد.

 

به طور کلی عزت نفس یعنی این که من نسبت به توانایی‌های خود، چه دیدگاهی دارم و تا چه اندازه خود را ارزشمند می‌دانم و برای خود احترام قائل هستم. در واقع عزت نفس و اعتماد به نفس قدرتمندترین و مهم‌ترین بخش شخصیت هر انسان را تشکیل می‌دهند. با دانستن پاسخ این سوال که عزت نفس چیست و تفاوت‌های آن با اعتماد به نفس می‌توانیم اهمیت هر‌کدام را در زندگی متوجه شویم تا بتوانیم با قدرت بیشتری به سمت رویاهایمان حرکت کنیم.

 

تعریف عزت نفس :

عزت نفس به معنای احساس‌ ارزشمندی‌ فرد نسبت به خودش و اینکه چگونه خود را ارزیابی و تایید می‌کند می‌باشد، در واقع تعریف عزت نفس به صورت داشتن نگرش صادقانه فرد نسبت‌ به خودش بیان می‌شود. دانشجویی را تصور کنید که نتوانسته در امتحانی دشوار نمره لازم را کسب نماید. اگر وی دارای عزت نفس بالایی باشد ناکامی خود را به عواملی چون: نداشتن مطالعه‌ کافی و یا دشواری‌ سوالات‌ امتحان نسبت خواهد‌ داد و این موضوع هرگز باعث نمی‌شود که احساس ناتوانی کند و یا به این فکر کند که در امتحانات بعدی نیز شکست خواهد خورد. داشتن عزت نفس بالا او را به سمت پذیرش‌ واقعیت سوق داده و باعث می‌شود او یافتن علت ناکامی خود را جایگزین حس ترحم و دلسوزی و یا تسلیم نماید.